մածուն
թարգմանություն՝ на русском - мацун, in English - matzoon
Մածունի հայրենիքը համարվում է Հայկական լեռնաշխարհը: Այն պարունակում է ամինաթթուներ, սպիտակուցներ, վիտամիններ, ֆոսֆոր, մագնեզիում և կալցիում, որոնց շնորհիվ բարելավում է մարսողությունը, կարգավորում իմունային համակարգի աշխատանքը, օգնում է պայքարել թունավորումների, աղեստամոքսային հիվանդությունների, ճնշման տատնումների ու նյարդային լարվածության դեմ։ Բացի այդ վերջինս համարվում է դիետիկ մթերք:
Հայկական խոհանոցում մածունը հաճախ է օգտագործվում: Թերևս ամենահայտնի ապուրը՝ սպասն է, որի հիմքում հենց մածունն է: Ամռանը բոլորը պատրաստում են մածնաբրդոշ, որը հայկական ազգային ըմպելիք է:
Մածունը մատուցում են դոլմայի հետ, բացի այդ այն հրաշալի համադրվում է հնդկածավարի, պաստաների ու թխվածքաբլիթների հետ:
Վստահ ենք, որ Ձեզ դուր կգան ստորև ներկայացրած բաղադրատոմսերը:
![առանց-խմորիչի-խմոր](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2019/01/առանց-խմորիչի-խմոր-1.jpg)
![Շոկոլադե-կեքս](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/10/Շոկոլադե-կեքս.jpg)
![shokolade-oladi](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/05/shokolade-oladi-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/07/xachapuri-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/pqablitner-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/spas-9-420x400.jpg)