պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
									
											Նարնջով և հավի մսով աղցան	
										
									
									
											Շերտավոր խմորով խխունջներ	
										
									
									
											Շամպինիոնով կոտլետ	
										
									
									
											Բեկոնով կարտոֆիլ	
										
									
									
											Դիետիկ պիցցա առանց խմորի	
										
									
									
											Կորեական աղցան	
										
									
									
											Քունջութով և մեղրով հավի միս	
										
									
									
											Հավի մսով և բանջարեղենով ռուլետ	
										
									
									
											Բազուկով կոտլետ	
										
									
									
											Հունական աղցան նորովի	
										
									
									
											Պելմենիով պիրոգ	
										
									
									
											Կարտոֆիլով և խոզի մսով պիրոգ