պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
									
											Ուտեստ ”Մսով բույն”	
										
									
									
											Հավի ֆիլե Պեստո սոուսով	
										
									
									
											Կարտոֆիլով գնդիկներ	
										
									
									
											Նարնջով հավի բուդ	
										
									
									
											Կոնյակով կոտլետ	
										
									
									
											Մսային ռուլետ սերուցքային սոուսով	
										
									
									
											Մսով նավակներ	
										
									
									
											Բրոկոլիով և սերուցքային սոուսով պաստա	
										
									
									
											Հավի մսով և բանջարեղենով Բեֆստրոգանով	
										
									
									
											Բանջարեղենային պիրոգ	
										
									
									
											Հավ գարեջրով	
										
									
									
											Ոլոռով աղցան