օրեգանո
թարգմանություն՝ на русском - душица, in English - Origanum
Oրեգանո համեմունքը պատրաստվում է խնկածաղիկի (օրեգանո) չորացրած տերևներից: Ունի հաճելի, նուրբ բույր և կծու, մի փոքր դառը համ: Այս համեմունքը լավացնում է ախորժակը, նպաստում է մարսողությանը:
Խոհարարության մեջ այն հիմնականում օգտագործվում է որպես համեմունք սոուսի, մսի, բանջարեղենի համար: Առանց այս անուշաբույր համեմունքի անհնար է պատկերացնել իտալական խոհանոցը իր պիցցայով, մակարոնեղենով:
Օրեգանոն կիառվում է նաև բժշկության մեջ թեյերի, եփուկների կամ լուծույթների տեսքով:
Այն կարելի է չորացնել, սառեցնել, իսկ ամռանն օգտագործել թարմ տերևները:
Ահա այն բոլոր բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործված է օրեգանո:
![Ռուլետ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/12/Ռուլետ-1.jpg)
Խոզի մսով ու գազարով ռուլետ
![ձնեմարդ 1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/12/ձնեմարդ-1.jpg)
Պանրով նախուտեստ «Ձնեմարդ»
![հավով-տոնական-ուտեստ](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/12/հավով-տոնական-ուտեստ-1.jpg)
Տոնական ուտեստ հավով ու խնձորով
![մսով-սկիրլի-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/05/մսով-սկիրլի-1.jpg)
Մսով «Սկիրլի»
![խոզապուխտով-սպագետտի-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/05/խոզապուխտով-սպագետտի-1.jpg)
Սպագետտի պանրով ու խոզապուխտով
![կարկանդակ-արև-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/02/կարկանդակ-արև-1.jpg)
Կարկանդակ «Արև»
![banjarexenayin-pirog](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/banjarexenayin-pirog-6-420x400.jpg)
Բանջարեղենային պիրոգ
![havi-bud-banjarexenov](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/03/havi-bud-banjarexenov-9-420x400.jpg)
Հավի բուդ բրնձով և բանջարեղենով
![axcan-kesar](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/03/axcan-kesar-4-420x400.jpg)
Աղցան Կեսար
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/01/xozi-mise-bolonyez-sousov-6-420x400.jpg)
Պաստա Բոլոնեզ սոուսով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/jerepuk-panrov-6-420x400.jpg)
Ջեռեփուկ պանրով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/lolikov-blitner-grili-vra-10-420x400.jpg)
Լոլիկով բլիթներ գրիլի վրա