պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
									
											Շերտավոր խմորով կարկանդակներ մսային միջուկով	
										
									
									
											Եգիպտացորենով աղցան	
										
									
									
											Պիրոգ «Խխունջ» հնդկահավի մսով	
										
									
									
											Մսով բլինչիկներ ՝ ռուսական ձևով	
										
									
									
											Խոզի միս անանասով	
										
									
									
											Հնդկահավի ռուլետ	
										
									
									
											Աղցան հավի մսով և նռով	
										
									
									
											Հավի մսով ուտեստ ”Տոնական”	
										
									
									
											Աղցան լցոնված նրբաբլիթներով	
										
									
									
											Կարտոֆիլով աղցան իսպանական ձևով	
										
									
									
											Վալդորֆյան աղցան գրեյպֆրուտով	
										
									
									
											Մսով ռուլետ բրնձով և բանջարեղենով